dinsdag 17 juni 2008

Karzai wil geen oorlog beginnen tegen buurland Pakistan

President Hamid Karzai heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij niet van plan is Pakistan binnen te trekken. Hij wil alleen niet aangevallen worden vanuit zijn buurland.

Zijn woordvoerder, Humayun Hamidzada, zei dinsdag dat men de woorden die Karzai zondag sprak niet letterlijk moet nemen.

Karzai vindt alleen dat Pakistan niet moet toestaan dat er vanaf zijn grondgebied aanvallen worden uitgevoerd op zijn land.

Hij ziet ook niks in de vredesbesprekingen die Islamabad voert met Taliban aan de Pakistaanse kant van de grens, want deze figuren blijven wel Afghanistan onder vuur nemen.

De Pakistaanse premier Gilani wil juist door onderhandelingen en economische ontwikkeling vrede en veiligheid bewerkstelligen en zei dat het niet makkelijk is het grensverkeer tussen beide staten te controleren.

De Pakistaanse autoriteiten hebben niet-aanvalsverdragen gesloten met militanten in het grensgebied in de hoop de rust te herstellen na al het geweld dat vanaf de bestorming van de Rode Moskee vorig jaar zomer in het land uitbrak.

Een oorlog tussen Pakistan en Afghanistan zou ernstige gevolgen hebben. Pakistan en Afghanistan zijn allebei bondgenoten van de Verenigde Staten.

De hoogste leiders van de Taliban willen echter niet met Karzai praten zolang er buitenlandse soldaten in Afghanistan zijn gestationeerd.

Daarnaast heeft Karzai het volgens waarnemers niet eenvoudig omdat hij steeds meer kritiek voor zijn kiezen krijgt van zijn bondgenoten omdat hij geen einde weet te maken aan de corruptie en productie van drugs in Afghanistan.

Tot overmaat van ramp werd er onlangs ook nog een aanslag uitgevoerd op een belangrijke militaire parade in Kabul waarbij veel buitenlandse gasten aanwezig waren en ontsnapten er afgelopen vrijdag meer dan 1.000 gevangen in Kandahar.

Maar om voor veiligheid te zorgen in zijn land hebben buitenlandse regeringen soldaten gestuurd.

Opvallend is eigenlijk hoe de Verenigde Staten Osama bin Laden en Taliban-leider Mullah Omar willen oppakken wanneer die zich werkelijk in Pakistan zouden bevinden?