donderdag 26 juni 2008

Pakistan ontkent betrokkenheid bij aanslag op parade van Karzai

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beschuldigingen van de hand gewezen dat de geheime dienst ISI achter de aanslag op de militaire parade in Kabul zou hebben gezeten. De aantijgingen waren afkomstig van de Afghaanse geheime dienst.

De Pakistaanse Inter-Services Intelligence (ISI) werd beschuldigd achter de mislukte moordaanslag op de Afghaanse president Hamid Karzai van 27 april te schuilen, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Karzai kwam met de schrik vrij.

Pakistan vraagt om bewijzen en noemde de verklaring van de Afghanen waarin de ISI werd beschuldigd “ongegrond en onverantwoordelijk”. De Afghaanse inlichtingendienst beweert over bewijzen te beschikken.

Pakistan vermoedt dat de Afghaanse regering de aandacht af probeert te leiden van het falen van de eigen inlichtingendiensten. Islamabad zegt bovendien verantwoordelijk te worden gehouden voor het falen van de regering Karzai om Afghanistan te stabiliseren.

Saeed Ansari, woordvoerder van de Afghaanse inlichtingendienst, zei dat de ISI de hoofdorganisator was van de aanslag op de parade.

De leider van de Afghaanse inlichtingendienst, Amrullah Saleh, beschuldigde zijn Pakistaanse collega’s al eerder van betrokkenheid.

De verdachten hebben volgens Saleh sms’jes uitgewisseld met medeplichtigen in de Pakistaanse stammenregio en Peshawar.

In deze omgeving zouden zich een heleboel sympathisanten van de Taliban bevinden. De Taliban tellen ook aanhangers onder (voormalige) leden van de ISI.

Er werden geheime codes gebruikt. Er zijn bewijzen en zelfs bekentenissen, aldus de Afghanen.

De aanslagplegers in Kabul vuurden met lichte wapens en mortieren op een parade en een menigte die bijeen was gekomen om te kijken. Een parlementslid, de leider van een minderheidsgroep en een kind kwamen om het leven.

In de pers wordt het wel een mislukte moordaanslag op Karzai genoemd, maar de Taliban verklaarden kort na de aanslag dat ze alleen wilden aantonen dat ze ook in staat zijn om in Kabul toe te slaan.

De ISI wordt verder in verband gebracht met de aanslag op het Serena-hotel in Kabul in januari waarbij acht mensen de dood vonden.

Gespannen
De verhouding tussen Pakistan en Afghanistan is gespannen. Eerder deze maand dreigde de Afghaanse president troepen de grens over te sturen als de aanvallen van militanten vanaf Pakistaans grondgebied niet ophouden.

Het is Pakistan wel gelukt om een vredesregeling met militanten te sluiten. Karzai heeft de opstandelingenleiders verschillende keren uitgenodigd om te onderhandelen, maar dat willen ze niet met hem zolang er buitenlandse soldaten in het land zijn.

Een Pakistaanse verslaggever die bij de Taliban in Pakistan “embedded” was meldde vorig jaar dat de Taliban over strijders beschikken die door de Pakistaanse geheime dienst zijn opgeleid om aanslagen in India uit te voeren.

Opvallend is dat de Inter Services Intelligence ook erg belangrijk is voor de door de Verenigde Staten geleide troepenmacht in Afghanistan voor informatie over de activiteiten van de Taliban in Pakistan.

Kandahar
Ondertussen is Sayed Agha Saqib, de politiechef in de provincie Kandahar, ontslagen vanwege de bevrijding van 1.000 gevangenen uit de Sarposa-gevangenis in Kandahar-Stad van 13 juni.

Samen met twee medewerkers vloog hij de laan uit. Agha Saqib wordt verweten dat hij zijn taken heeft verwaarloosd.

Canada, de leider van het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in de provincie Kandahar, zal helpen om de schade aan de gevangenis te herstellen.

Zie ook
Dodental aanslag Serena Hotel in Kabul op acht
Massale uitbraak gevangenis Kandahar
Aanslag op parade Karzai in Kabul