donderdag 9 augustus 2007

Karzai roept op tot saamhorigheid tijdens vredesjirga in Afghanistan

President Hamid Karzai van Afghanistan heeft tijdens de opening van de Loya Jirga in Kabul gezegd dat Afghanistan en Pakistan samen moeten werken om de islamitische militanten te verslaan.

De Afghaanse president opende de driedaagse “vredesjirga”, de stammenraad, die in het teken staat van de strijd tegen Al-Qaida en de Taliban, door de 700 Pakistaanse en Afghaanse afgevaardigden over hun gemeenschappelijke “toekomstbestemming” te vertellen.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf was niet aanwezig tijdens de opening omdat hij andere verplichtingen zou hebben.

Maar Karzai was opgewekt toen hij in een enorme tent de jirga opende en zei dat deze bijeenkomst “broedervolken” samenbracht.

Hij zei: “Ik heb er vertrouwen in, en ik geloof, als Afghanistan en Pakistan de handen ineenslaan, we in een dag geweld tegen beide landen uit kunnen schakelen.”

“Als het probleem van de kant van Afghanistan komt, zullen we een manier vinden om dat op te lossen, en als het probleem in Pakistan ligt, vinden we er oplossingen voor. Onze toekomst en onze bestemming zijn met elkaar verbonden.”

Karzai noemde niet de gijzeling van een groep Zuid-Koreanen bij naam, maar hij verwierp in krachtige bewoordingen de ontvoering van vrouwen. “Nog nooit in de geschiedenis van Afghanistan heeft iemand vrouwen ontvoerd. Zelfs bandieten zouden zich terugtrekken als ze vrouwen aan zouden treffen in een karavaan, om hun waardigheid en eer te respecteren.”

De Pakistaanse minister-president Shaukat Aziz, die naar de bijeenkomst kwam in plaats van president Musharraf, verwelkomde de woorden van Karzai.

“Terrorisme, rebellie, de gewelddadige overtuiging van Al-Qaida, extremisme en “Talibanisering” vertegenwoordigen pijn, intolerantie en achteruitgang in onze samenlevingen en is een fenomeen dat ons groot en oprecht geloof in de islam verziekt.”

“Ze zijn niet de toekomst voor Afghanistan of Pakistan. We moeten deze duistere krachten uitroeien en een oplossing voor de problemen vinden.”

Waziristan
Afghaanse functionarissen hebben Pakistan er vaak van beschuldigd een veilige haven te bieden aan de Taliban en Al-Qaida-strijders. Islamabad heeft deze beschuldiging krachtig van de hand gewezen, en gezegd dat het verschillende Taliban-kopstukken heeft gearresteerd en zijn eigen strijd voert tegen de Taliban-dreiging in zijn stammenregio’s.

Er zijn ongeveer 175 Pakistaanse functionarissen, politici en stamoudsten aanwezig op de jirga. Maar stamoudsten uit Waziristan, de Pakistaanse regio waaruit een heleboel van de instabiliteit afkomstig is, hebben geweigerd om te komen.

Volgens BBC-verslaggever Alistair Leithead in Kabul moet dit betekenen dat er vragen rijzen over het effect dat de jirga sorteert in het afremmen van de opstandelingen die over de grens opereren.

Het idee voor het houden van een gezamenlijke Afghaans-Pakistaanse jirga werd voor het eerst naar voren gebracht door president Karzai tijdens zijn gesprekken met president Bush in september vorig jaar. Aan beide kanten van de grens wonen Pathaanse stammen.

Aanhangers van de Taliban hebben verklaard dat gesprekken zonder hen zinloos zijn.

Abdul Ghafoor Haideri, de secretaris-generaal van de Pakistaanse Jamiat Ulema-e-Islam, de religieuze islamitische raad, zei tegen de Associated Press dat deze jirga een vertoning is die niet de standpunten van de Afghaanse bevolking weerspiegelt.